teknik är silver, standard är guld: ny rapport om standardisering
Struktur, konformitet och regler? Tanken på standardisering bär nog för de flesta till ordning, reda och ingenjörer i uthålligt arbete så att tekniken fungerar. Och visst är det sant att utan dessa insatser skulle industrin knappast se ut som den gör, men först när man låter sig vidga perspektiven ytterligare en aning klarnar bilden på riktig. Standardiseringens betydelse för både tillväxt och välstånd i världen växer fram och det uthålliga standardiseringsarbetet framstår plötsligt som hjälteinsatser i jakten på det dolda guldet i våra industrisystem.
Den här skriften kommer att handla om detta. Om hur standardiseringen sedan det industriella genombrottet under 1700/1800talet alltjämt ska par enorma samhällsvärden. Den industriell revolutionen tog fart när mekaniken standardiserades så att komponenter och delar blev utbytbara. I den andra stora omställningen blev massproduktionen möjlig tack vare systematiskt standardiserad elteknik. Nu står vi inför nästa industriella utmaning när produktionen måste bli hållbar och digitaliseringen förändrar förutsättningarna. Världen behöver göra om standardiseringstricket och bygga en solid grund för nästa industriparadigm,
långt in i 2000talet.
Skriftens första del handlar om värdet av standardisering och standardiseringens utveckling sedan industrialismens barndom. De grundläggande principerna för standardisering innehåller begrepp som de facto standard och de jourstandards. Vi går igenom dessa företeelser och tittar närmare på hur världen organiserar och samordnar standardiseringsarbetet. ISO, IEC, ITU är exempel på organ med centrala roller.
Den andra delen handlar om den digitala för ändringen av industrin med en inledande översikt utifrån ett omställningsperspektiv där den västerländska industrin har ett kunskapsarv att förvalta och kombinera med möjligheterna som den nya tekniken ger. Vi ser också närmare på ett urval av väsentliga digitala standardiseringsområden som referensmodeller, interoperabilitet, digitala tvillingar och industrins internet of things.
Ett nyckelord för digitaliseringen av industrin är interoperabilitet och standardisering, som i sin tur leder till ökad interoperabilitet och fria dataflöden, det blir enormt värdeskapande.
Örjan Larsson (huvudförfattare), Blue Institute
I den tredje delen presenterar vi de industrinära projekt som genomförts. Inom 4S har sedan 2019 ett större antal utvecklingsprojekt med bäring på industrins digitalisering och standardisering adresserats. I detta avsnitt ges exempel på projektens karaktär, intressenter, utmaningar och resultat.
I den fjärde och avslutande delen reflekterar vi över den fortsatta utvecklingen. Aldrig har standardiseringsarbetet mött en liknande utmaning i komplexitet, snabb utveckling mot rörliga mål och nödvändiga skaleffekter på global nivå. Allt detta skapar behov av effektiva internationella samarbeten mellan alla inblandade parter. Och allt detta skapar sannolikt större värden än någonsin tidigare i industrihistorien